Puromuz3.com: Kaliteli Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak güvenilir, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, yavuz bir aromaya ve intizamlı yanmayı katkısızlayacak cepheıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf eksiksiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince etkili miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birçok uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en ilgi etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet düz bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada kâm maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade avlamak bağırsakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada bağırsakilen bir puro ideal nem değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine nazaran gayet oranlı ve bağırsakilebilir en komple değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir eş bu nem değerinin puroya efsus edilen bir eder olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayrımı ortada gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değçalışmaimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değçalışmatirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna çağ ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yeğin eder bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek ortalama 6 ay içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem ita üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin muayyen bir çağ içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca bir küme hararet değçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti bulmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu eder iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz etkili nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en yeğin seçenek olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem derç hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde etkili nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.